Bericht van de voorzitter

Beste leden van het NUT,

Met veel genoegen presenteren wij u het nieuwe Programma 81, deel 1, van NUT Wassenaar. Dit programma omvat de laatste maanden van 2023 en de maand januari 2024. Tegen het einde van dit jaar publiceren wij het programma voor het eerste halfjaar van 2024.

Wat is er zoal te beleven?

Wellicht wilt u al wandelend met Peter ten Arve het Landgoed Backershagen beter leren kennen en het Hertenhuisje van dichtbij bekijken onder het genot van een kopje koffie, geserveerd door eigenaar Menno.Doornbos.

Priester en leraar Rob Kurvers maakt u graag deelgenoot van zijn kennis over de bijbel en dan met name de interpretatie daarvan, ook in het licht van de moderne wetenschap. Wat klopt er nog wel en wat niet? Hoe moeten wij ‘waarheid’ interpreteren?

Lisette van der Krogt neemt u mee op ontdekkingsreis, van de Bergense School via radicale vernieuwer Suze.Robertson naar kunstenaar en mensenrechtenactivist Ai Wei Wei. Van deze laatste bezoekt u de tentoonstelling ‘In Search of Humanity’ in de Kunsthal in Rotterdam.

Classicus en oud-leraar Cornelis Jonkman zal de Islam met al zijn facetten voor u belichten. Aandacht is er o.a. voor het kalifaat, de cultuur en het moderne conflict tussen de wereld van de Islam en het Westen.

De Literatuurcursus wordt u dit jaar aangeboden in twee delen. In het najaar van 2023 behandelt Bob.Hakkeling Spanje in de 11e en de 16e eeuw en de jaren ’30 tot ’80 van de vorige eeuw. In het voorjaar van 2024 worden drie recente uitgaven besproken die zich afspelen tegen het decor van de Europese geschiedenis van onze tijd.

Muziek, dans, cabaret en toneel: ook de theater- en concertliefhebbers komen aan hun trekken, met avond- maar ook matineevoorstellingen en een Zondagochtendconcert.

Het bestuur van NUT Wassenaar realiseert zich terdege dat veel leden die regelmatig theatertickets boeken, ervan uitgaan dat ook het vervoer van en naar het theater voor hen wordt verzorgd. Helaas moeten wij constateren dat daar steeds vaker een kink in de kabel komt. Chauffeurs blijken niet gemotiveerd voor deze avondritten met alle gevolgen van dien. Een enkele keer zijn onze leden – tegen vergoeding – met andere leden meegereden naar het theater. Dat is op zich een goede oplossing maar lastig te organiseren. Het vervoer van en naar de theaters heeft onze volle aandacht en wij proberen daar een adequate oplossing voor te vinden. Zolang er geen alternatief is blijven wij u het taxibusje aanbieden; daar is uiteraard voldoende deelname voor nodig.

Wij hopen van harte dat het nieuwe programma voor u aanleiding zal zijn om te boeken en u veel plezier zult beleven aan de diverse onderdelen van dit programma.

Hartelijke groet,
namens het bestuur,

Marjan Hazenberg-van Zon
voorzitter NUT Wassenaar

augustus 2023