Cursus: Literatuur als venster op de tijd, deel 2

  • Bob Hakkeling, oud-docent Adelbert College
  • maandag 9 januari 2023
  • 14.15-16.00 uur (3x)
  • Bibliotheek Wassenaar, Langstraat 40, Wassenaar
9 januari

Kosten

GRATIS voor leden

GRATIS voor introducé

Let op: De boekingsdatum voor dit evenement is helaas verstreken. U kunt niet meer boeken.

Cursusdata: maandag 9 januari, 13 februari, 13 maart 2023, 6x (3x najaar 2022, 3x voorjaar 2023)
De cursus is volgeboekt.

Maandag 9 januari 2023, Ilmar Taska, Pobeda 1946
Hoe na de Duitse bezetting Estland door de Sovjet-Unie bevrijd en meteen weer bezet werd. Een surveillancestaat die inzet van kinderen niet schuwde.
Maandag 13 februari 2023, Philippe Sands, Oost-Weststraat
De auteur is hoogleraar internationaal recht in Londen. Hij gaat op zoek naar de daden en motieven van Hans Frank, de Duitse gouverneur van Polen in de Tweede Wereldoorlog. Hij beschrijft ook de Neurenbergse processen en de internationale discussies over oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide. Met name de rol van de hoogleraren Lauterpacht en Lemkin, net als de schrijver afkomstig uit of werkend in Lemberg, tegenwoordig Lviv. Heel actueel!
Maandag 13 maart 2023, John Steinbeck, De druiven der gramschap, gekoppeld aan Aimée de Jongh (graphic novel), Dagen van zand
Zowel het boek als de strip gaan over de dustbowl. Een periode van extreme droogte en hongersnood in het Midden-Westen van de Verenigde Staten in de jaren ’30. Op verzoek weer een uitstapje naar de VS. Gekoppeld aan het actuele probleem van klimaatverandering. Zowel de roman als het stripverhaal zijn bijna 100 jaar na elkaar internationale prijswinnaars.