Jaarbericht 2023 voorzitter NUT Wassenaar

De Algemene Ledenvergadering van NUT Wassenaar werd gehouden op 8 februari 2023. Het bestuur kondigde daarin aan dat de nieuwe website zo goed als gereed was en de leidraad van het volgende programma zou zijn. De nieuwe website van het NUT Wassenaar werd eind maart 2023 gelanceerd. Wij ontvingen leuke reacties op de uitvoering hiervan zoals mooi ontwerp en frisse uitstraling; het bestuur is het daar helemaal mee eens. Het boeken van evenementen verloopt thans uitsluitend via de website; daarmee is het boekingsformulier verleden tijd.

Het doet ons goed dat er zoveel belangstelling is voor de verschillende evenementen die
NUT Wassenaar haar leden aanbiedt. Een aantal evenementen wordt – vaak op verzoek – herhaald.
Ook ziet u een aantal inleiders jaarlijks terugkomen; die afspraken ontstaan vaak al aan het einde van een cyclus en worden ingegeven door de interesse van de toehoorders.

Dit jaar mochten wij de Burgemeester Staab Penning – die wij in 2020 van de Wassenaarse Oranjevereniging Koningin Wilhelmina ontvingen – doorgeven. Op voordracht van NUT Wassenaar is Ars et Studium aangewezen voor deze prijs. Ons verzoek destijds deze uit te reiken in 2023, het jaar waarin Ars et Studium haar 50-jarig bestaan viert, is door de gemeente gehonoreerd. Op zaterdag 10 juni 2023 ontving de voorzitter van Ars et Studium de Burgemeester Staab Penning uit handen van Burgemeester De Lange.

Op 14 september 2023 werd het nieuwe NUT-jaar geopend met een bijeenkomst ‘Bij het NUT op de thee’. Ook ditmaal gaf een groot aantal leden weer gehoor aan de oproep aanwezig te zijn op de middag waarop het NUT-jaar feestelijk werd geopend. Ellen Capel en Tadik van Wijngaarden traden voor ons op; dit duo bracht onder de naam ‘From Paris to Rio’ een gevarieerd programma van jazz tot Franse chansons. De aanwezigen ontvingen een introductie van Menno Doornbos, één van de zeven Verhalenvertellers van Wassenaar. Zij zijn speciaal opgeleid om verhalen te schrijven en te vertellen over de geschiedenis van Wassenaar en ontwikkelen daarmee de ‘Canon van Wassenaar’, bijzondere verhalen over gebeurtenissen, personen, gebouwen, natuur, kunstwerken en objecten in onze gemeente. NUT Wassenaar is een speciale samenwerking aangegaan met de Verhalenvertellers en zal allen de komende jaren aan het woord laten.

Zoals u ongetwijfeld bekend is NUT Wassenaar een departement van de landelijke vereniging Maatschappij tot NUT van ’t Algemeen. Deze vereniging viert in 2024 haar 250-jarig bestaan, zeker iets om bij stil te staan. Het bestuur van NUT Wassenaar onderhoudt goede contacten met de landelijke vereniging en geeft altijd acte de présence op haar algemene vergaderingen voor leden.

Dank voor alle medewerking in het afgelopen jaar aan mijn medebestuurders en medewerkers op de achtergrond.

Marjan Hazenberg-van Zon
voorzitter

Wassenaar, februari 2024