Excursie: Landgoed Rust en Vreugd

  • Soesila Verhagen, Verhalenverteller Wassenaar
  • dinsdag 25 juni 2024
  • 10.30-12.00 uur
  • vertrekpunt vanuit het Wavo-Park, Wassenaar
25 juni

Kosten

€ 17,50 p.p. leden

€ 20,00 voor introducé

Let op: De boekingsdatum voor dit evenement is helaas verstreken. U kunt niet meer boeken.

Omstreeks 1904 komt Landgoed Rust en Vreugd in handen van Philippus van Ommeren, een Rotterdamse ondernemer, en zijn echtgenote Alida de Voogt. Het was met name mevrouw Van Ommeren-de Voogt die over een sterk sociaal-maatschappelijk kompas beschikte en onder meer zitting had in het bestuur van de vrouwenorganisatie Arbeid Adelt Tesselschade, welk gedachtegoed haar echtgenoot volledig ondersteunde. Op Rust en Vreugd boden zij dames, die voor Arbeid Adelt Tesselschade werkten, vakantieverblijf aan in hun inmiddels verbouwde en gemoderniseerde landhuis.
Voor zichzelf lieten de Van Ommerens in 1923 op het Landgoed een nieuwe villa bouwen.
Het echtpaar trok zich ook het lot aan van standgenoten die buiten hun schuld hun vermogen waren kwijtgeraakt. Aan de rand van hun buitenplaats lieten zij in 1927 het appartementencomplex het WAVO-park bouwen. Hier konden 28 families uit de ‘beschaafde stand’ die in financiële nood waren gekomen, kosteloos een woning krijgen.
In 1928 werd het Johannahuis gebouwd voor oudere alleenstaande dames van goede stand en met beperkte financiële middelen.
Philip van Ommeren overlijdt in 1945, tien jaar na zijn echtgenote. Beiden zijn, evenals een neef en zijn vrouw, op de particuliere begraafplaats Rust in Vrede op het Landgoed begraven.